Smykker i sølv – rengøring af sølvsmykker og sterling sølv øreringe

Lange sølv øreringe hjerteformet
Creol øreringe i sølv fra Aagaard
Øreringe i sølv, runde med hvid zirkon, fra Aagaard

Sølv har en smuk reflekterende overflade og en særlig glans, som kan miste sin glød med tiden. Det skyldes en mathed, som udvikles på alt sterlingsølv. Matheden er en mørk hinde, der lægger sig på sølvet når det kommer i kontakt med svovl og andre substanser.

Hvis du bærer dine sølvøreringe jævnligt sker dette sjældent, men hvis du finder at dine sølvsmykker har mistet sin glans, kan du gøre noget ved det.

Rengøring af dine sølvsmykker

Hvis der fulgte et rengøringsmiddel med dine smykker, så brug det, da det er det bedste til dit sølv. Hvis ikke, så prøv først at rengøre det i varmt vand med en smule mild sæbe i, og skyl og tør det forsigtigt med en blød klud.

Hvis forsigtig vask ikke er nok til at fjerne matheden, kan du tørre smykket med en sølvpudseklud (en blød klud behandlet med sølvpudsemiddel). Skyl smykket i varmt vand når du har brugt kluden, for at fjerne rester af kemikalier fra kluden, og tør det forsigtigt at med et blødt håndklæde.

Selvom du nemt kan rengøre dine ørestikker og creoler på denne måde, bør du alligevel være forsigtigt med finere dråbe øreringe, som nemt kan beskadiges.

Opbevaring af dine sølvsmykker

Du kan hjælpe med til at forebygge matheden ved at opbevare dine sølvsmykker væk fra luft. Du kan købe anti-matheds poser fra smykkebutikker (tjek at de kan bruges til de smykke du vil opbevare).

Læg poserne inden i genoplukkelige plastik poser, der yderligere isolerer sølvsmykkerne fra luften. Hvis du ikke kan få fat i nogen anti-mathedsposer, så pak dine sølv smykker ind i blødt papir før du lægger dem i poserne.

Undgå at bruge noget, der indeholder kulstof eller gummi, da det kan gøre mere skade.
Dette er selvfølgelig ikke nødvendigt hvis du bruger dine smykker hver dag – bare puds dem en gang imellem.

Forebyg skade på smykkerne

For at forebygge skade er der et par ting du bør undgå. Få ikke parfume på dine øreringe (vær forsigtig hvis du sprayer på siden af halsen – tag øreringe på efter parfumen) og hav dem ikke på i svømmehallen, da kemikalierne i vandet som for eksempel klor kan reagere med dine sølv øreringe.

Den bedste måde at rengøre sølvsmykker

På grund af sine komplicerede designs og udsøgte strukturer er sterlingsølvøreringe en af de sværeste typer amykker at rengøre. Sammenlignet med ringe, som har enklere udsmykninger, har øreringe ofte vedhæng og indlægninger med halvædelstene, som gør rengøringen besværlig. Hvis dine sølvøreringe bliver beskidte er det mest åbenlyse valg en professionel rensning, som er dyr. Her er nogle metoder til at rengøre dine øreringe sølv og andre fint udførte sølvsmykker. Sterlingsølv bliver mat på grund af en kemisk reaktion, som sker når sølvet møder substansen svovl, som findes i vores miljø. Sølvsvovl er den mørke hinde, der dannes på overfladen af sølv. Denne mørke farvning af overfladen kan fjernes med pudsemidler. Men i processen med alt det gnidning og pudsning kan dele af smykket tabes.

Fasthold smykkernes glans

Heldigvis findes der nu en måde at bring sterlingsølvs glans tilbage uden at gnide og uden at miste sølvets fine makeup. Denne løsning er så simpel og så nem at du vil undre dig over hvorfor du ikke har hørt om den før. Med videnskaben og den basale kemis vidundere vil glansen og det elegante look i dine sølvsmykker aldrig forsvinde igen. Dette rengøringsmiddel koster kun en brøkdel af det professionelle rengøringskit og det bedste af det hele, er at du som regel kan finde det i dit køkken. Du skal bruge noget aluminium folie, der kan lægges i bunden af et glas eller en hård plastik beholder. Hæld kogende vand i beholderen, nok til at dække smykkerne og bland med et par skefulde natrium. Når natriummet er opløst i det varme vand lægges smykkerne i og lad dem lægge sig pænt på aluminium foliet. Sørg for at smykkerne ikke ligger ovenpå hinanden i bunker og at de ligger fladt på bunden, på foliet. Observer som opløsningen begynder at boble med det samme og den begynder at dampe ildelugtende. Lad smykkerne blive der i ca. et minut, tag dem så op og skyl dem med koldt vand. Efter denne korte proces vil dine sterlingsølv øreringe igen være skinnende og elegante.

Permanent link til denne artikel: https://www.xn--slvreringe-0cbc.dk/soelvsmykker/